Zieke bijen

On mei 14, 2021, Posted by , In Geen categorie, With Reacties uitgeschakeld voor Zieke bijen

Eén van de volkjes groeide niet. Vanweg het weer was het niet vaak mogelijk om erin te kijken. Het viel op dat er regelmatig dode bijen voor de kast en voor de kast lagen.

Op de groepsapp staat een filmpje met de half dode bijen die op de bodem van de kast liggen. Hierboven een fimpje van de bijen op de raat.

Dode bijen en bijna dode bijen. Contact opgenomen met Rob, die dacht in eerste instantie aan de meiziekte. Hij opperde om contact op te nemen met de bijengezondheidscoördinator, Annet Künneke, secretaris van Imkervereniging Het Groene Hart. Na overleg met haar het volk van de bijenstand verwijderd en op een andere plek apart gezet.

De sommige bijen lopen met hun vleugels ontkoppelt rond, schudden, trillen met hun achterlijf, dode bijen liggen met hun tong naar buiten. Sommige dode bijen hebben nog stuifmeel aan hun poten. Sommige liggen op hun rug en zijn niet meer in staat zich om te draaien.

Het vermoeden bestaat dat sprake is van chronisch of acuut bijen paralyse virus. Zie https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/show-wpr/Is-het-Chronisch-Bijen-Paralyse-Virus-een-toekomstig-probleem-voor-de-Nederlandse-bijenhouders.htm#:~:text=Ge%C3%AFnfecteerde%20bijen%20gaan%20vaak%20na,een%20bijenvolk%20lange%20tijd%20kwakkelt.

Volgens de methode Lemmen/De Groot (zie het filmpje in de link) in een zesramer 2 ramen broed van een ander volk gehangen met voer. Verder wat uit te bouwen ramen gegeven (had niet anders). De koningin uit het zieke volk gehaald en in de zesramer geplaatst. De zesramer op de plek van gezet waar het volk stond, en het zieke volk op een meter of 15 van de kast op een wit laken afgeslagen. De meest zieke bijen konden niet meer terugvliegen naar de kast en bleven achter op het laken. De nog min of meer gezonde bijen vliegen weer terug naar de kast. Daarna het volk gevoerd met suikerwater. Nu maar hopen dat ze er overheen komen…

Ik heb een volkje en dat groeide niet. Door het weer was het niet vaak mogelijk om er in te kijken. Het viel wel op dat er regelmatig dode bijen op de vliegplank lagen. Dit zag ik toen ik de kast opengemaakt had.

Dode bijen en bijna dode bijen. Contact opgenomen met Rob, dacht in eerste instantie aan de meiziekte. Hij opperde om contact op te nemen met de bijengezondheidscoördinator, Annet Künneke. Na overleg met haar het volk van de bijenstand verwijderd en op een andere plek apart gezet.

Annet is langsgekomen en het vermoeden bestaat dat sprake is van chronisch of acuut bijen paralyse virus. Zie https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/show-wpr/Is-het-Chronisch-Bijen-Paralyse-Virus-een-toekomstig-probleem-voor-de-Nederlandse-bijenhouders.htm#:~:text=Ge%C3%AFnfecteerde%20bijen%20gaan%20vaak%20na,een%20bijenvolk%20lange%20tijd%20kwakkelt.

Annet heeft een monsters van de dode bijen meegenomen en die worden onderzocht.

Verder wat uit te bouwen ramen gegeven (had geen uitgebouwde).

De koningin in de zesramer geplaatst. De zesramer op de plek van gezet waar het zieke volk stond en het zieke volk op een meter of 15 van de kast op een wit laken afgeslagen.

IMG_4340

IMG_4337

Daarna het volk gevoerd met suikerwater.

Ben benieuwd van welke ziekte dit volk last heeft. Zodra ik de uitslag hoor, zal ik dat hier vermelden. Dank aan Annet voor alle uitleg!

Hans van Mechelen